Nieuwe kraamsuites

En Suite – Serie over de komst van nieuwe kraamsuites in het CWZ

Als arts-assistent in opleiding tot gynaecoloog werkt Jesper Smeenk (32) afwisselend in het CWZ en in het UMC St Radboud. In juli 2008 hoopt hij zijn opleiding af te ronden.

Momenteel wordt er hard gebouwd aan de nieuwe kraamsuites. Heb jij last van de bouwwerkzaamheden?
‘Je merkt dat er iets aan de hand is. De helft van A42 is met plastic afgezet en niet toegankelijk. Af en toe is het een behoorlijke herrie. Bovendien hangt er soms een lijm- of verflucht. Een deel van de kamers is door de verbouwingswerkzaamheden niet bruikbaar, waardoor de opnamecapaciteit van de kraamafdeling tijdelijk is verminderd. Dit wordt gecompenseerd door de verloskamers deels ook als kraamkamer te gebruiken. De coördinerende verpleegkundige en de dienstdoende arts moeten wel meer puzzelen met de beddenbezetting.’

Begin 2006 zullen de eerste patiënten gebruik gaan maken van de kraamsuites. Loopt alles dan meteen op rolletjes?
Het zou met niet verbazen als we te maken krijgen met wat praktische probleempjes. Zelf heb ik de ervaring dat door veranderingsprocessen de aandacht voor de dagelijkse zaken kan verslappen. En dat mag niet gebeuren. Tijdens de verbouwing niet, maar zeker ook niet in de kraamsuites. Daar moet de medische zorg eveneens gewaarborgd zijn, al is het er nog zo huiselijk. Ook in logistiek opzicht zal de nieuwe situatie wennen zijn. Nu zijn er vijf verloskamers, straks dertien kraamsuites waar bevallingen kunnen plaatsvinden. Om toch het overzicht te bewaren, krijgen we een signaleringssysteem met lampen en een groot overzichtsscherm bij de balie.’

Verandert jouw werk door de komst van de kraamsuites?
‘Nauwelijks. Er komen nieuwe verlosbedden, maar medisch-technisch gezien blijven mijn werkzaamheden hetzelfde. Ze vinden straks alleen in een compleet andere setting plaats. Zo is de indeling van de kraamsuites anders dan die van de verloskamers.’

Als je opleiding is afgerond, ga je waarschijnlijk elders werken. Wat neem je dan mee van je ervaringen hier?
‘Ik vind het interessant om de overgang van de traditionele situatie naar de kraamsuites mee te maken. Daar steek ik allicht een hoop van op. Vernieuwingen die hier goed uitpakken, kan ik wellicht later in een ander ziekenhuis implementeren.’cwz_klein

Verschenen in: CWZ Magazine (CWZ-Ziekenhuis; 2005).

Dit artikel is 2398 keer bekeken